Alle hens aan dek

Het onvoorstelbare is gebeurd. Op 17 december 2020 heeft de Bestendige Deputatie van de provincie Vlaams- Brabant de verkavelingsaanvraag met betrekking tot de vier hectaren bos aan de Dennenlaan goedgekeurd. Dit is pas onlangs bekend gemaakt.

De provincie gaat daarmee in tegen de ongunstige adviezen van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos (ANB), van de eigen Omgevingsdienst van Vlaams- Brabant en ten slotte van de gemeente Rotselaar, die de verkaveling eerder had afgewezen.

De bezwaren van ruim 370 mensen en verenigingen, waaronder Semper Ferraris, Natuurpunt Oost- Brabant en Bos+, werden onder de mat geveegd.

We zullen de beslissing grondig analyseren, maar er zijn nu al een paar opvallende onregelmatigheden vast te stellen.

De advocaat van de verkavelaars is in meerdere zittingen aan het woord gelaten. Wij werden niet eens uitgenodigd, hoewel we daar uitdrukkelijk om gevraagd hadden.

De leden van de Bestendige Deputatie namen klakkeloos de bevindingen over van de zogenaamde “expert” van de verkavelaars, die erop wees dat het bos in het verleden al eens gekapt werd en dat de bomen niet zo oud waren.

Los van het feit dat dit niet terzake is om te spreken van een Ferrarisbos (de ongeschonden ondergrond en de zaden zijn van belang), is het absurd dat een volstrekt illegale kap en het ontbreken van bosbeheer gedurende tientallen jaren aanvaard wordt om te besluiten dat de ecologische waarde van het bos kan genegeerd worden. 

Dit zet de deur wagenwijd open voor boseigenaars om zonder vergunning te rooien, zodat omwonenden en natuurverenigingen voor voldongen feiten worden gesteld.

Naar analogie zou het laten verkrotten van beschermde historische gebouwen achteraf als excuus kunnen gebruikt worden om de boel te slopen om plaats te maken voor andere projecten.

De beslissing van de Bestendige Deputatie staat haaks op het beleid van de Vlaamse Regering.

Zo beschouwt Minster van Omgeving, Zuhal Demir, de reductie van stikstof (waarbij bestaande bossen een cruciale rol spelen) als het belangrijkste dossier na corona en volgens Minister voor Wonen, Matthias Diependale, is er in Vlaanderen een grote consensus dat we de schaarse open ruimte moeten bewaren.

Op papier volgt de provincie Vlaams- Brabant althans deze strategie. Ter illustratie staat in haar beleidsverklaring van januari 2019 onder de hoofding “Leefmilieu” onder meer het volgende te lezen:

“Een gezond leefmilieu is onontbeerlijk binnen onze provincie. Het open en groene karakter van onze provincie willen we dan ook duurzaam verankeren…

Deze bestuursploeg zal versterkt inzetten op duurzaamheid, klimaatneutraliteit en biodiversiteit.…

In werkelijkheid ontbreekt het bij de beleidsmakers blijkbaar aan vijf minuten moed om komaf te maken met de oude politiek waarbij welvaart wordt uitgedrukt in het aantal vierkante meter beton.

De hogere, algemene belangen van burgers en milieu moeten nog steeds wijken voor de particuliere en louter financiële voordelen van slechts enkelen.

Tegenover de klassieke opvatting van welvaart staat het welzijn van de burgers. Leefbaarheid, gezondheid en geluk zijn weliswaar moeilijker meetbaar, maar het zijn wel degelijk factoren die een steeds grotere rol spelen in onze huidige maatschappij.

Dit dossier roept vragen op of sommige politici enkel om electorale redenen ronkende verklaringen afleggen over milieu, klimaatverandering en het behoud van open ruimte.

In een tijd waarin de relevantie van de provinciebesturen met de regelmaat van de klok in vraag wordt gesteld, is dit een gemiste kans. De provincie had zich kunnen profileren als een tussenschakel en zij had een luisterend oor kunnen bieden aan de burgers. Het provinciebestuur had zijn geloofwaardigheid kunnen verhogen door de adviezen en bezwaren ernstig te nemen en een objectief en onpartijdig standpunt in te nemen.

Het is niet omdat verkavelingen binnen het huidig wettelijk kader nog steeds mogelijk zijn, dat elk plan zonder meer moet toegestaan worden. Wij moeten kijken naar de toekomst en wij moeten zeer voorzichtig omspringen met de open ruimte en de natuur die ons nog resteert. Klimaatverandering is geen hype en zeker geen fake news.

Ten slotte nog dit. Rotselaar heeft het weinig benijdenswaardige record van ontboste oppervlakte in 2020 voor Vlaams- Brabant (bijlage 5 van het Antwoord van Vlaams Minister Zuhal Demir op een parlementaire vraag van 3 november 2020).

Dat het wel degelijk anders kan, bewijst het gemeentebestuur van het naburige Holsbeek, waar in december 2020 een verkavelingsstop werd afgekondigd voor de woonparkgebieden om de groene longen op de heuvels te behouden.


Never waste a good crisis.


Semper Ferraris gaat samen met Natuurpunt Oost- Brabant en Bos+ tegen de beslissing van de Bestendige Deputatie in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Naar aanleiding van deze uitspraak start Semper Ferraris de campagne “Tall Trees Matter” om de petitie op onze website te promoten en om via crowdfunding de nodige middelen in te zamelen voor de financiering van gerechtelijke procedures.

Wij kunnen alle steun gebruiken.

Sprekende Eland

“We've learned that quiet isn't always peace,

and the norms and notions

of what just is

isn't always just-ice.”

Amanda Gordon (uit het gedicht dat geproclameerd werd tijdens de inhuldiging van President Joe Biden op 20 januari 2021)

Vorige
Vorige

Over de brug